Cetățenii care nu şi-au privatizat apartamentele ar putea rămâne fără ele | Noutati din orasul Codru din municipiul Chisinau
Orasul CODRU
Pagina Oficială a
Orașului Codru

Cetățenii care nu şi-au privatizat apartamentele ar putea rămâne fără ele

În aproximativ două luni, va intra în vigoare Legea cu privire la locuințe, nr.75, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 30 aprilie 2015, care reglementează raporturile juridice privind bunurile imobile cu statut de locuință, indiferent de tipul de proprietate şi de destinația lor.

Astfel, printre prevederile legii respective se spune că: în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, locuințele neprivatizate pasibile pentru privatizare în conformitate cu Legea privatizării fondului de locuințe nr. 1324-XII din 10 martie 1993 trec în proprietatea unităților administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora sunt amplasate. Autoritățile administrației publice locale se obligă să acorde acestor locuințe statut de locuințe sociale şi să înregistreze dreptul de proprietate asupra lor în modul stabilit prin Legea cadastrului bunurilor imobile nr.1543-XIII din 25 februarie 1998. Cu persoanele care locuiesc în locuințele trecute în proprietatea unităților administrativ-teritoriale se vor încheia contracte de locațiune pe un termen de 5 ani (…).

Aceeași lege obligă autoritățile administrației publice locale să informeze persoanele care locuiesc în locuințe pasibile de privatizare că, în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, locuințele neprivatizate vor trece în proprietatea statului şi li se va atribui statutul de locuințe sociale.

Pavel Liubcic, economist la Gospodăria Locativ-Comunală din Ialoveni, ne-a comunicat că în oraş există 24 de apartamente neprivatizate aflate la balanţa ÎMGLC. Locuinţe neprivatizate au mai rămas, însă, şi în afara evidenţei gospodăriei comunale. „De exemplu, căminul de pe strada Petre Ştefănucă 34 a fost construit de o întreprindere care nu mai există. Locuințele neprivatizate de acolo reiese că sunt ale nimănui. Cazuri de acestea mai sunt”, a mai spus Pavel Liubcic.

Noua Lege cu privire la locuințe intră în vigoare la 29 noiembrie 2015.

LEGE Nr. 75
din  30.04.2015

 

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>