Orasul CODRU
Pagina Oficială a
Orașului Codru

Casă cu zero costuri la întreţinere in orasul Codru

Iar proprietarii unei case din oraşul Codru, municipiul Chişinău, deloc nu-şi fac griji în privinţa pregătirilor pentru sezonul rece.

Locuinţa-minune cu o suprafaţa de 180 de metri pătraţi este asigurată cu energie electrică, cu căldură şi cu sistem de canalizare bio, iar pentru aceste servicii proprietarii nu plătesc niciun ban. Mai mult decât atât, noile tehnologii le aduc gospodarilor venituri lunare impunătoare.

Casa dotată cu peste 100 de panouri solare şi cu centrală geotermală îşi acoperă autonom toate necesităţile de energie electrică şi căldură, iar surplusul de producere a energiei regenerabile le aduce proprietarilor un câştig lunar de 10 mii de lei.

„Aici sunt în spetele meu trei puţuri de 65 de metri de unde noi căldura o luăm şi vara răcim casa cu ajutorul unei pompe care consumă doi kw energie electrică”, a spus proprietar, Gheorghe Cimbir.

Panoul de control al sistemului se află în interiorul locuinţei.

„Pompa geotermală are începutul cu puţurile acolo şi ieşirile sunt aici pe urmă vine la pompă şi în bacurile în care se acumulează apa, sistema poate să lucreze prin bac sau direct”, a spus proprietar, Gheorghe Cimbir.

În afară de zero costuri pentru elergie electrică şi căldură, proprietarii nu plătesc nimic nici pentru canalizare. Asta deoarece în grădină este amenajat un sistem de canalizare bio.

„Este un produs ceh în care trăiesc bacterii capabile să consume toate deşeurile care vin din casă, ele le consumă şi în rezultat obţineţi apă curată”, a spus inginer, Iurie Tidva.

Gospodina casei spune că de când au trecut la noile tehnologii nu mai sunt nevoiţi să facă economii.

„Televizorul lucrează toată ziua, frigiderul, lumina, dacă e soare totuşi nu prea o folosim, dar aşa noi nu economisim. Mâncarea este pe plită electrică. Greu era când era cu gaz, mai economisei că era scump, dar acum nu”, a spus proprietară, Tatiana Cimbir.

Gospodăria consumă anual doar 20 la sută din energia regenerabilă produsă, restul fiind livrată în rețea. De la începutul acestui an, profitul din vânzarea surplusului a constituit 60 de mii de lei. Familia Cimbir a investit în acest proiect în jur de 25 de mii de euro.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>